Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hullámos papagáj

j__2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Elhelyezés:A többi díszmadárhoz hasonlóan tarthatók kalitkában, társas ketrecben, röpdében és madárházban. Természetesen a legelső a leggyakoribb, így elsősorban ezzel foglalkozunk. A kalitka méreténél vegyük figyelembe, hogy a hullámos papagáj mozgástérigényes, minimum 40x30 cm alapterületű (kerek és hatszögletű kalitkát ne válasszunk!) és 30-40 cm magas kalitkát rendezzünk be. Berendezési tárgyként tükröt, csengőt és egyéb játékokat, és eltérő vastagságú ülőrudakat (így a lábizmok jó kondícióban tarthatók) helyezzünk be. A kalitka aljára folyami homokot szórjunk, ezt hetenként 1-2 alkalommal cseréljük, de tökéletes az újságpapír is, melyet naponta cseréljünk.Kedvencünk lakhelyét óvjuk a huzattól és a közvetlen napfénytől, lehetőleg minimum 1 méter magasságban helyezzük el. Téli időszakban is biztosítsuk napi 12-14 órányi világosságot. A hőmérsékletre kevésbé, a hőingadozásra nagyon érzékenyek. Nyári időszakban a kalitka nyitott ajtajára függesszünk fürdőházat.

Etetés:A díszállat-kereskedésekben kapható magkeverékek vörös és sárga kölest általában mindig tartalmaznak, emellett érdemes a puhább héjú fehér kölest, illetve kismennyiségben a nagy olajtartalmú négermagot adni. Szintén beszerezhető a fürtös köles vagy csumiz, ami az egyik legkiválóbb táplálék. A mageleségnél ügyeljünk arra, hogy ne legyen poros, üszkös, penészes. A megvásárolt magok minőségét a csírázóképesség tükrözi. Nedves papírra, tálkára helyezve 2-3 napon belül ki kell csírázniuk a jó minőségű magoknak.

 

index.jpg


 

 


 

Betegségek

 

 
 
Tünet
 
 
Ok
 
 
Kezelés
Étvágytalan, egy helyben gubbaszt. Csõr túlnövése, emésztõszervi megbetegedés ld. lent. A túlnõtt csõrkáva szakszerû levágása.
Has süllyedt, összehúzódott, görnyedt tartás, altest vöröses, gyulladt, széklet rendellenes színû, vizenyõs. Étvágytalan. Emésztõszervi megbetegedés Egyenletes 28-35 oC-os melegben tartás, díszállat-kereskedésben kapható, ivóvízbe csepegtethetõ bélfertõtlenítõ. Lágyeleséget ne adjunk, helyette fürtös kölest.
Étvágytalan, hátrafelé irányuló erõlködõ mozgás, bágyadtság. Székrekedés Csöppentsünk csõrébe 1-2 csepp ricinust. Etessünk zöldséget, csírázott magvakat.
Csõrével tátog, fejét rázza, tüsszent, légzése nehéz, sípoló vagy hörgõ hangot ad. Légcsõhurut, tüdõgyulladás Egyenletes 30-35 oC-os melegben tartás, sós vizes beleheltetés (inhalálás) - a kalitka mellé tesszük a gõzölgõ vizet, kendõvel letakarjuk a kalitkával együtt.
Tollal nem fedett testrészeken a bõr korpázik, felpuhul, szürkésfehér pörkök jelennek meg. Valamilyen parazita, leggyakrabban atka. Beteg állat elkülönítése, állatorvos által felírt ecsetelõ.
Viszketés, vakaródzás, lesoványodás. Atka A kalitkát éjjelre fehér lepedõvel letakarjuk, reggelre az atkák vörös pontonként felismerhetõk. Állatorvos, kalitka fertõtlenítése.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bármilyen betegségre utaló tünetet vélünk felfedezni kedvencünkön legbiztosabb állatorvoshoz fordulni!

 

 

 

Szelídítése:Nyugodt, kiegyensúlyozott bánásmóddal madarunk könnyen szelídíthető. Ez türelmet és sok figyelmet igényel. Kezdetben kalitkája mellett beszéljünk hozzá türelmesen. Ha a kezünkben tartott eleségért már odajön, elértük az első eredményt. A következő lépés:kezünket behelyezzük a kalitkába úgy, hogy elég mozgásteret hagyjunk az állatnak. Kalitkán belül etessük kézzel, szoktassuk hozzá kezünkhöz, ültessük ujjainkra. Ha elérkezettnek látjuk az időt a röptetéshez, húzzuk be a függönyöket, hogy ne repüljön az ablaknak. Legcélszerűbb, ha az ujjunkon ülő madarat óvatosan mi emeljük ki a kalitkából. Mindig óvakodjunk a hirtelen, ijesztő mozdulatoktól és az állat megszorításától!

620_2007_0625_0127_2.jpg201004241339_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.